Pečenie sladkých dobrôt podľa rakúskych zvykov
Mittwoch, Dezember 13, 2017
V Rakúsku sa začína už začiatkom adventu piecť obľúbený „Kletzenbrot“, z ktorého sa každú nedeľu časť odkrojí. Pečie sa nie len Kletzenbrot, veľmi obľúbené sú aj vanilkové rožky, mačacie oči a medovníky.
Prezradím vám môj obľúbený recept na rakúsky ovocný chlieb, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole.
Jednoduchý a rýchly Kletzenbrot
200 g sušených hrušiek
200 g sušených sliviek
200 g sušených marhúľ
200 g sušených fíg
200 g sušených datlí
200 g sušených hrozienok
100 g nasekaných lieskových orieškov
100 g nasekaných vlašských orechov
rum
šťava a kôra z pomaranča
šťava a kôra z citróna
prášok do pečiva
škorica, klinčeky, nastrúhaný zázvor
250 g ražnej múky
100 g tekutého masla
bielko alebo mlieko
soľ
mandľové lupienky na ozdobu
Pracovný postup:
Sušené ovocie nakrájame nadrobno a necháme 2 hodiny namočené v rume. Potom necháme ovocie odkvapkať a zmiešame so zvyšnými surovinami, dobre premiešame, prikryjeme a necháme jednu hodinu odpočívať. Vyformujeme dva bochníky, posypeme mandľovými lupienkami a potrieme bielkom alebo mliekom. Pečieme pri teplote 150°C ca 80 minút. Po upečení necháme vychladnúť a zabalíme do fólie.
Náš obľúbený
recept na šípkový sen
Suroviny:
250 g masla
1 žĺtok
100 g cukru
120 g mandlí
šťava a kôra z bio pomaranča
500 g špaldovej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
šípkový lekvár
250 g masla
1 žĺtok
100 g cukru
120 g mandlí
šťava a kôra z bio pomaranča
500 g špaldovej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
šípkový lekvár
Pracovný postup:
Mäkké maslo vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Mandle jemne nasekáme, na panvici bez tuku opečieme a necháme vychladnúť. Pridáme šťavu a kôru z pomaranča a vanilku. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s maslovo-mandľovým krémom, krátko premiešame a necháme pol hodinu odpočívať. Cesto rozdelíme na rovnaké časti, vyformujeme malé guličky a rúčkou od varešky vytvoríme v strede jamku. Pri teplote 180°C pečieme 15 minút. Po upečení ihnedˇobalíme v cukre. Marmeládu krátko zohrejeme, naplníme ňou upečené koláčiky a necháme do Vianoc odpočívať.
Mäkké maslo vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Mandle jemne nasekáme, na panvici bez tuku opečieme a necháme vychladnúť. Pridáme šťavu a kôru z pomaranča a vanilku. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s maslovo-mandľovým krémom, krátko premiešame a necháme pol hodinu odpočívať. Cesto rozdelíme na rovnaké časti, vyformujeme malé guličky a rúčkou od varešky vytvoríme v strede jamku. Pri teplote 180°C pečieme 15 minút. Po upečení ihnedˇobalíme v cukre. Marmeládu krátko zohrejeme, naplníme ňou upečené koláčiky a necháme do Vianoc odpočívať.
Toliar s marcipánom
a čokoládou
Suroviny:
200 g múky
75 g masla
75 g práškového cukru
1 vajce
1 polievkovú lyžicu prášku do perníka
100 g marcipánu
ríbezľová marmeláda
čokoládová poleva
Pracovný postup:
Múku, maslo, práškový cukor, vajce a prášok do perníka rýchle spracujeme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme toliariky. Pri teplote 180°C pečieme do zlatohneda. Necháme vychladnúť. Z marcipánu vyformujeme guličky a z nich potom placky veľkosti toliara. Potom dva keksy natrieme marmeládou, medzi ne vložíme placku marcipánu a spojíme. Kedˇ sú sendviče hotové, namáčame ich do polovice v čokoládovej poleve a necháme stuhnúť. Hotovo.
200 g múky
75 g masla
75 g práškového cukru
1 vajce
1 polievkovú lyžicu prášku do perníka
100 g marcipánu
ríbezľová marmeláda
čokoládová poleva
Pracovný postup:
Múku, maslo, práškový cukor, vajce a prášok do perníka rýchle spracujeme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme toliariky. Pri teplote 180°C pečieme do zlatohneda. Necháme vychladnúť. Z marcipánu vyformujeme guličky a z nich potom placky veľkosti toliara. Potom dva keksy natrieme marmeládou, medzi ne vložíme placku marcipánu a spojíme. Kedˇ sú sendviče hotové, namáčame ich do polovice v čokoládovej poleve a necháme stuhnúť. Hotovo.
0 Kommentare